DOLAR38,5857% 0
EURO43,8293% 0.27
STERLIN51,3569% -0.01
FRANG46,8728% 0.37
ALTIN4.044,38% 0,64
BITCOIN94.172,75-1.651

Habitat…

Yayınlanma Tarihi :
Habitat…

Habitat ya da yaşam alanı, en genel anlamı ile bir canlının yaşadığı ve geliştiği yer anlamına gelmektedir. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası ya da hava, toprak, su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da çayırlık bir alan olabileceği gibi bir ağaç da olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölge anlamına da gelir.

Türkçeyi doğru kullanmak adına kelimelerin anlamı ve kökeni hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Kelime açısından en zengin dillerden biri olan Türkçe’de, gün içerisinde anlamını bilmediğimiz kelimelerle karşılaşabiliriz. Kitap okurken, film veya dizi izlerken ya da sohbet esnasında ilk defa karşılaştığımız veya daha önce aşina olduğumuz kelimelerin anlamlarını merak ederiz. Gün içinde çeşitli mecralardan daha önce duyulan; ancak anlamı unutulan ya da ilk kez duyulan kelimelerle de karşılaşabiliriz. Bu noktada, Habitat kelimesi ne anlama gelir sorusu da akıllara gelebilir. Habitat kelimesinin anlamı, aslında dilimizi doğru kullanmak isteyenler tarafından araştırılıyor. Habitat kelimesinin TDK anlamı; yerleşme, oturma, canlının doğal olarak yetiştiği yer, velhasıl yurt demektir.

İnsanların yetiştiği ve yaşadığı yer de yurt olmakta ve bu da Habitat demektir. Yani mahalli alanlar, burada yaşayan insanlar için Habitat olmaktadır. Aslında Habitat için doğallık esas olduğuna göre herhangi bir mahallin doğal halini korumaya çalışmak ya da bu halin benzeri olabilecek dokuyu, aslına uygun şekilde oluşturmaya çalışmak şehir planlamacıların ve mahalli idarecilerin de şiarı olmalıdır. Habitat kelimesinin içerdiği, tabiat ile ilgili mâna da dikkate alınarak, mahalli yöneticilikte estetiğin yeri ve önemi de bütün açıklığı ile ortaya çıkmaktadır. Yani mahalli idare sanat demek ve mahalli idareci de sanatkar olmaktadır. İşte mahalli yönetimlerde görev alan kimselerin sanatkar anlayışı ile görevlerini yapmaya çalışmaları, en tabii şekilde beklenen bir durumdur. Bu duygularla, şehircilikle ilgili görev yapan herkesi Habitat ruhuyla hareket etme hususunda alabildiğine duyarlı olmaya davet ediyor ve doğayı, canlıyı ve insanı seven herkese can-ı gönülden başarılar diliyorum.

Mehmet Kazım Kara | Kent Portal – 2025/Şubat

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

    YORUM YAP