
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kentteki arıcıları desteklemek, arıcılığı geliştirmek ve çeşitlendirmek amacıyla “Arıcılık Araştırma, Üretim ve Eğitim Merkezi” projesini hayata geçirdi.
Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2024 yılında gerçekleştirilen proje kapsamında arıcılık faaliyetleri; yetiştirme tekniklerinden arı sağlığına, arı ürünlerinden eğitim çalışmalarına kadar her yönüyle bilimsel olarak ele alınacak. ATA Çiftliği’nde (BAKAP) kurulan merkez ile arıcılıkta modern yöntemler ve bilimsel araştırmaların bir araya getirilmesi, aynı zamanda sektörün sürdürülebilirliğine katkı sağlanması hedefleniyor.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DESTEK
Merkezde, yüksek lisans ve doktora düzeyinde bilimsel araştırmalar yürütülebilecek. Ayrıca öğrencilere staj imkanları sunulacak. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Arıcılık Sorumlusu Suat Musabeşeoğlu, arıcılık alanında çağdaş bilgiler ışığında eğitim çalışmaları düzenlenerek, sektöre bilimsel bir altyapı kazandırmayı amaçladıklarını belirterek, “Arıcılık Merkezi’mizde üç temel fonksiyon üzerinde ilerliyoruz. Hem araştırma hem üretim hem de eğitim odaklı faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Araştırmalarımızda bu sene polen üzerine bir çalışma başlattık. Aynı zamanda polifloral normal çiçek ballarının yanı sıra monofloral bal üretimlerini de denedik. Onların içeriklerini akademisyen hocalarımızla beraber çalışıyoruz” dedi.

İLK KEZ ARI EKMEĞİ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ABB’nin Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Arıcılık Araştırma, Üretim ve Eğitim Merkezi’nde, ilk kez arı ekmeği (perga) üretimi başarıyla gerçekleştirdi. Sezon boyunca arıların üretim sürecine nasıl yönlendirileceği, kritik noktaların neler olduğu ve verimliliğin artırılmasına yönelik kapsamlı çalışmalar yapıldı. Elde edilen bilgiler, arı yetiştiricileriyle paylaşılacak ve arıcılara alternatif gelir kaynağı yaratılacak.

KAPASİTE ARTIRILDI
Musabeşeoğlu, merkezin üretim kısmına 2024 yılının Ağustos ayında arı kolonileri alarak başarılı bir kışlatma sezonu geçirdiklerini ifade ederek, “2025 ilkbahar dönemi itibarıyla da üretimlerimize başladık. Ana arı, polen, bal ve arı ekmeği üzerine de üretimler gerçekleştirdik. Buradaki temel gayemiz aslında Anadolu arısı yani Ankara’nın ve Anadolu’nun genetik mirası olan Anadolu ırkı üzerine çalışmalar gerçekleştirmek. Bu arımızda belirli bir genetik ilerleme de almıştık. Bunun üzerine daha çok iyileştirme yöntemleri, seleksiyon uygulamaları gerçekleştirerek bu sene mevcut arılarımızı iyileştirdik ve kapasitemizi artırdık. Gelecek yıllarda da buradaki Aracılık Merkezi’nden Ankara’nın arıcılarına faaliyetler gerçekleştirmeye ve onları desteklemeye gayret göstereceğiz” diye konuştu.


