
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir bir çevreye sahip olması için gerçekleştirdiği proje ve yatırımlarını şehre kazandırmaya devam ediyor. Büyükşehir, katı atıktan şehre katkı sağlayarak 3 milyon ton evsel atığın bertaraf edildiğini ve bu sayede enerji ve tarım alanında kazançların sağlanmış olduğu belirtti.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile çevreye yönelik pek çok proje ve uygulamaya imza atarak, kenti geleceğe hazırlama noktasında özveri gösteren Kayseri Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı, Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında toplamda 3 milyon ton evsel atığı bertaraf ederek, katı atıktan enerji ve tarımsal üretim gerçekleştirdi.
ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE EDİLDİ
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, atığı üretime çevirerek hem çevreye hem de ekonomiye yönelik önemli kazanımlar elde etmeyi sürdürdü. Bu kapsamda işletmeye alındığı günden bu yana Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda, toplamda 3 milyon 144 bin 962 ton evsel nitelikli atık bertaraf edilirken, 41 hektar alan üzerinde kurulu Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda 16 hektarlık alana sahip 1 lot 5 hücreden oluşan atık depolama alanı, 5 bin ton/yıl kapasiteli kompost tesisi, 11 bin metrekare kurulu alanda domates serası ve yardımcı üniteler yer alıyor.
ÇEVREYE DUYARLI
Ayrıca tesis bünyesinde bulunan 16 MW lisansa ve 11,7 MW kurulu güce sahip elektrik üretim santrali aracılığıyla 2016 yılından itibaren deponi gazından 339 milyon 595 bin 638 KWh elektrik üretimi gerçekleştirildi. Enerji üretim tesislerinde oluşan atık ısının çevreye duyarlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla ise 11 bin metrekare üzerine kurulu modern teknolojinin kullanıldığı yıllık üretim kapasitesi 500 ton olan topraksız serada, bugüne dek toplamda 4 bin 250 ton domates üretimine imza atıldı.
PARK VE PEYZAJDA KULLANILIYOR
Gerçekleştirilen çalışmalar ile şehir merkezinde yeşil alanlardan kaynaklanan park ve bahçe atıkları ise kompost tesisinde işlenmekte ve üretilen kompost da Park, Bahçe ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı’nın park ve peyzaj çalışmaları noktasında hizmetine sunuluyor.
Yeni Entegre Katı Atık Tesisi Projesi doğrultusundaki Entegre Tesis Bünyesinde Planlanan Prosesler kapsamında, II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi, Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi, Atık Yakma Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi ve Tehlikeli/Tehlikesiz Atık Geçici Depolama Alanı yer alırken, Transfer İstasyonları ve Taşıma Araçları çerçevesinde ise 11 ilçeden kaynaklanan evsel nitelikli atıkların yönetimine ilişkin Kayseri Katı Atık Mastır Planı hazırlandı. Katı Atık Mastır Planında, ilçelerde oluşan evsel nitelikli atıkların toplama, taşıma ve bertarafını içeren senaryolar incelenerek 5 transfer istasyonu belirlendi. Transfer istasyonlarından Bünyan, Develi ve Sarız transfer istasyonları aktif olarak çalışmaya başlarken, diğer transfer istasyonları ise yapım aşamasında bulunuyor.
STERİLİZASYON İŞLEMLERİ YAPILIYOR
Kayseri Büyükşehir Belediyesi hizmet sınırları içerisinde bulunan 872 adet sağlık kuruluşundan kaynaklanan tıbbi atıklar, düzenli olarak toplanıp sterilizasyon işlemine tabi tutularak bertaraf ediliyor. Bu doğrultuda işletmeye alındığı günden bu zamana kadar sterilizasyon tesisinde toplam 28 bin 105,28 ton tıbbi atığın sterilizasyonu sağlandı.